Somág | Gyermek angol – angol gyermekeknek - Angol oktatás és on-line tananyag gyermekeknek

A kiejtésről

Beküldve: április 7th, 2010 | Szerző: | Kategória: Blog | A kiejtésről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A korai nyelvtanulás mellett felhozott egyik leggyakoribb érv a tökéletes kiejtés elsajátításának képessége, ami idővel elmúlik. Kutatások bizonyítják, hogy míg egy csecsemő több százféle beszédhang produkálására képes, addig egy felnőtt csak saját nyelvének hangjait képes tökéletesen visszaadni. Ezért van az, hogy egy idegenről majd minden esetben ki lehet találni, mi az anyanyelve, még ha magyarul beszél is. Paródiákban gyakran elég megszólalni bizonyos akcentussal, s már tudjuk is, kiről van szó.
Kétnyelvű családban nevelkedett gyereknek nincs akcentusa. De bizonyos életkor alatt mi is jó eredményt érhetünk el, ha gyermekünk megfelelő hanganyag segítségével tanul meg mondókákat, énekeket, szavakat, kifejezéseket.
S hogy mi is ez az életkor? Nos, tanulmányaim szerint ezt a fajta képességüket 6-7 éves kor után vesztik el a gyerekek.
De hagy’ osszak meg egy történetet veled, ezzel kapcsolatban.

A 90-es évek közepén mezei nyelvtanárként mit se tudtunk a nyelvtanítás biológiai sorompóiról (erről később), s egyáltalán nem tulajdonítottunk jelentőséget a tökéletes kiejtésnek. (Ahogy a mi tanításunk során se ez volt a fő szempont.)
Egyik kolleganőm megkért, hogy zárkóztassam fel 8 éves fiát angolból, mivel a régi iskolájában németet tanult. Elkezdtük hát a könyvet, s a gyorsabb haladás érdekében odaadtam neki a kazettát, amin az új szavakat természetesen egy anyanyelvű narrátor mondta. Gergőnek az volt a dolga, hogy otthon olvassa fel a narrátor után a szavakat a könyvből, megtanulva a kiejtésüket. Következő órán jött a számonkérés: „Na, Gergő, halljam a szavakat!”
S ő felolvasta nekem olyan oxfordi kiejtéssel az oldalt, hogy azt hittem, leesek a székről.
Akkor ennek nem láttam a jelentőségét, s a későbbiekben valószínűleg Gergő is ugyanolyan alföldi akcentussal sajátította el az angolt, mint a többi gyerek. Viszont mára már világossá vált, hogy ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk minél szebben beszéljen valamilyen idegen nyelvet, megoldható anyanyelvi szülők nélkül is.
(Mire erre rájöttem, az én lányom sajnos kinőtt ebből a korból!)


Hozzászólások zárolva.