Somág | Gyermek angol – angol gyermekeknek - Angol oktatás és on-line tananyag gyermekeknek

Restart

Beküldve: január 22nd, 2011 | Szerző: | Kategória: Blog | Restart bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kissé lefárasztott a tavalyi év. Nyáron a táborokkal voltam elfoglalva, aztán pedig egy örömteli esemény kötötte le az összes energiámat: kertes házra cseréltük lakásunkat. Mit mondjak, itt azért „valamivel” több a tennivaló. Főleg, hogy nem egy kulcsrakész, vagy egy teljesen felújított házról beszélünk. Persze örömmel tesszük a dolgunkat, s már alig várjuk a tavaszt! Tele lesz a kert meglepetéssel…

Most azonban elérkezettnek látom az időt blogom újraindítására. Remélem, régi olvasóim visszatalálnak hozzám, s újakkal is bővülünk. Vegyük most górcső alá a BESZÉDHIBÁT.

Gyakori probléma óvodáskorban a beszédhiba. Az egyik óvodában a logopédus ugyanabban a teremben dolgozik, amelyikben én, s látom a gyerekek hosszú névsorát, akik hozzá járnak. (Köztük néhány tanítványom is.) Szülők gyakran kérdezik, nem okoz-e problémát a tiszta magyar beszéd elsajátításában, ha egy másik nyelv hangzói is képbe kerülnek. Óvodapedagógusok sokszor nem is ajánlják ezeknek a gyerekeknek idegen nyelv tanulását, mondván, hogy ez ronthat a már meglévő beszédhibán.

Nos, én még nem találkoztam olyan tudományos kutatással, ami kimutatta volna a második nyelv káros hatását a hangképzésre. (Persze az is lehet, hogy csak én nem találkoztam vele. Ha valaki bármit tud, kérem, tájékoztasson.) Mindenesetre a saját tapasztalataim azt mutatják, hogy aki logopédushoz jár, ugyanúgy fejlődik, mint idegen nyelvet nem tanuló társai. Van egy tanítványom, aki tavaly tanulta meg az R hang helyes magyar kiejtését, miközben végig járt angolra. (A mi szempontunk szerint az angol köztudottan „raccsol”.)

(2011. január 20.)


Hozzászólások zárolva.